על הנסתר והנגלה בחוויה הנשית – המפגש בין מיתולוגיה ומגדר

הרצאה חדשנית: הנסתר והנגלה בחוויה הנשית


הרצאה: על הנסתר והנגלה בחוויה הנשית – המפגש בין מיתולוגיה ומגדר
ד"ר רבקה נרדי, מרץ 2020

רבות נכתב ונאמר על הפסיכולוגיה של האישה. ולמרות זאת יש הרבה מן הנסתר, עדיין. ד"ר רבקה נרדי, סופרת ומומחית למגדר שבשישה עשר ספריה (עיון ופרוזה) עוסקת שנים רבות בפענוח הנפש הנשית.

בהרצאתה המקורית והחדשנית יצרה ד"ר רבקה נרדי, שילוב מרתק בין דמויותיהן של שבע אלות מיתולוגיות, בהשראת ספרה הנפלא של ג'ין שינודה בולן "אלות בכול אישה" (מודן, 2002), לבין היידע הרחב המגובה בניסיון ומחקרים, כולל ספריה, אודות מסתרי הנפש הנשית.

שבע אלות מיתולוגיות המייצגות את הארכיטיפים הנשיים, מלוות את ההרצאה, לייתר דיוק את המסע הנפשי, המרתק והמסתורי. אחד החידושים המרתקים בהרצאה זו היא הכרות עם שלוש "האלות הבתולות" המייצגות את ההיבט העצמאי, הפעיל והלא תלותי בפסיכולוגיה של האישה. "האלות הפגיעות" ואפרודיטה אלת המיניות והאהבה מוכרות יותר, אך גם כאן אפיוניהן הוארו מזוויות חדשניות מעוררות מחשבה. החיבור החדשני בין הניתוח המגדרי והאלות המיתולוגיות המייצגות ארכיטיפים נשיים, תורם להבנה של רבדי הנפש הנשית והבחירות שנשים עושות במהלך חייהן.

בהרצאה, אנחנו שותפים ושותפות למסע פנימי חווייתי באמצעות הבנת האלות הקיימות בתוככי הנפש הנשית והניתוח המגדרי. תהליך הפענוח בכלים מגדריים מאפשר לנו לראות כיצד חברה ותרבות עיצבו במשך דורות רבים את הנפש הנשית והשפיעו עליה, באופן שחלקים חשובים ועוצמתיים בתוכה היו נסתרים גם מעיניה. זו תובנה חשובה ומעוררת השראה לכול אישה.

ההרצאה מלווה בביצוע שיריו המקוריים והנוגעים בתכניה, על ידי המשורר והמלחין בן נרדי. הרצאת הבכורה התקיימה בהצלחה גדולה, בחסות אגודת הסופרים, בבית הסופר ב11/7/2017.

המלצות

ד"ר רינה שחר

מדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן


"האישה בעיני היא נפש ארוגה מחוטי פלדה וחוטי משי", ז'בוטינסקי, 1929.* הנושא של "תכונות גבריות ונשיות" וכיצד הן באות לידי ביטוי מבחינה מגדרית מעסיק את שדה המחקר במדעי החברה בצורה מאד אינטנסיבית בשנים האחרונות. המשך…

חיים ספטו

משורר, סופר ומבקר


ראיתי את המופע "הכתב והמגדר- הנסתר והנגלה בחוויה הנשית", שיזמו, ערכו והציגו הסופרת והמטפלת המומחית למגדר, ד"ר רבקה נרדי והמשוררת והגרפולוגית הבכירה מיכל דורון. הן סיפרו על חמש נשים ידועות, תוך הקבלת תכונותיהן לתכונות של דמויות מהמיתולוגיה היוונית וניתוח כתבי ידן, שנעשה על-ידי מיכל דורון. המופע מושקע מאד, מלווה בתמונות רבות ובטקסטים מעניינים, שהציגו ד"ר רבקה נרדי ומיכל דורון, ובניתוחים מרתקים, חלקם אף מפתיעים, של כתבי ידן ונפשן של הנשים שבהן עוסק המופע. אני מוצא שהמופע מעניין ומרתק וממליץ עליו בחום.

שרה קרפנוס אהרונוביץ'

סופרת


מיכל ורבקה היקרות, הייתן רהוטות, ממוקדות, מענינות, עברתן בסכין משוננת על האלות שבחרתן וידעתן לתרגם שמותיהן ומה שהן מייצגות למנהגי והתנהלות הנשים בעולמנו, אם זו דבורה ברון, מרילין מונרו, הילארי קלינטון ועוד וידעתן לענות כראוי לכל מי שנכח באולם המלא והגדוש בבית הסופר אמש, במקצועיות ראויה לשמה ונעימה, ומאחר שגם זכיתי ל"ניתוחה" של מיכל דורון ב"מפגשיר" האחרון בבית הסופר, כמעט וציפיתי בדריכות שמיכל תדבר גם על כתב היד שלי. הקטעים המוזיקליים היו במקום והייתי מוכנה להאזין לשירים נוספים בביצועיהם המדהימים והנפלאים של בן ונטלי. לסיכום - ערב שייזכר. שאפו.

שירלי אבישי

עובדת סוציאלית - MA מומחיות בתחום המשפחה, מדריכה -ראש צוות במחלקה לשירותים חברתיים בגבעת שמואל


נכחתי בהרצאתן המשותפת של מיכל דורון וד"ר רבקה נרדי שהתקיימה בתאריך 11/7/2017 בחסות אגודת העיתונאים בבית הסופר בתל אביב. השימוש המשלב בין מדע הגרפולוגיה, מגדר ומיתולוגיה והפסיכולוגיה של האישה מנקודת מבט מיתולוגית העשירו מאוד. מיכל דורון, אותה אני מכירה מעבודתה כמומחית לייעוץ תעסוקתי ומהסדנאות אותן היא העבירה לנו לעובדים סוציאליים, המחישה בצורה מרתקת, באמצעות כתבי היד של דמויות נשיות מוכרות את נבכי נפשן. ד"ר רבקה נרדי ביארה את התנהגות הדמויות מבחינה פסיכולוגית מגדרית, באופן שנגע גם בחוויה הנשית הפרטית/קולקטיבית. כל אלו השלימו את התמונה לערב חווייתי עם תובנות עמוקות. ברקע הופיעו טלי נרדי בשיר של אלטון גון כשדנו בדמויות על מרילין מונרו והנסיכה דיאנה, ובן נרדי בשיר מקורי. ממליצה בחום לכל ארגון, מסגרת פרטית , ועדי עובדים ועוד.

ענת זגורסקי שפרינגמן

משוררת, מתרגמת, אמנית ופסיכודרמטיסתית


"הכתב והמגדר - הנסתר והנגלה בחוויה הנשית", הרצאתן של ד"ר רבקה נרדי ומיכל דורון, היא הרצאה מקורית ומעניינת. השילוב וההשלמה בין נקודות המבט השונות של שתי המומחיות, מאפשרת לקהל לגלות את מורכבות הדמויות המתוארות. המרצות הצליחו ליצור עניין וחיבור חדשני בין חמש גיבורות התרבות השונות שהוצגו, לבין הדימוי הסטריאוטיפי של נשים פורצות דרך ומעוררות השראה. זאת, מתוך פרספקטיבה שלעתים פחות מוכרת. למשל, הופתעתי לגלות את חוש היזמות המפותח של מרילין מונרו, לעומת הדימוי הציבורי שלה, שהתמקד לרוב במיניותה. כיוצרת ומשוררת התחברתי מאד לתכנית ולמיזוג בין העולמות שמביאה כל אחת מהמרצות מתחום מומחיותה, וכן לזרימה והדיאלוג שנוצר בדינמיקה שביניהן. מחכה לשמוע את הפרקים הבאים בתכנית! בברכה, ענת זגורסקי שפרינגמן משוררת, מתרגמת, אמנית ופסיכודרמטיסטית. 14.08.2017